RAWATAN ALTERNATIF DENGAN AKUPUNTUR


Rawatan Alternatif dengan Akupuntur

 

   Assalamualaikum dan salam sejahtera, semoga sihat selalu dan mulakan hari dengan sesuatu yang baik. Kebanyakkan antara kita banyak yang tidak sedar bahawa akupuntur sebenarnya adalah pecahan daripada bekam yang merupakan peninggalan Rasulullah s.a.w. Setelah sahabat Rasulullah s.a.w. tiba di China dalam perjalanan berdakwah, perawatan bekam juga diperkenalkan di sana. Setelah berkurun lamanya orang China mendapat kaedah cara akupuntur daripada kajian mengenai bekam. Tetapi kita sebagai umat Islam mesti mengutamakan kaedah bekam, jika tidak bole maka barulah akupuntur.

   Akupuntur dapat dilakukan pada bila-bila masa dan tiada pantang tetapi bekam tidak pada semua orang boleh dilakukan dalam keadaan tertentu. Sebagai contoh pesakit yang menghidap kencing manis tahap yang serius tidak boleh dibekam kerana dikhuatiri kulitnya lambat sembuh. Boleh juga dibekam pesakit tersebut cuma mereka yang pakar sahaja tahu bagaimana melakukannya.

 

Maksud Akupuntur

    Penggunaan jarum untuk merawat dan jarum akupuntur ini tidak sama seperti jarum yang digunakan untuk menjahit baju. Tekniknya amat khas dan memerlukan pakar yang mahir dengan titik akupuntur supaya cara dan takat cucuk jarum ini tidak menyebabkan kesakitan pada pesakit.

Terapi ini dilakukan dengan cara menusukkan jarum kecil ke titik-titik khusus di permukaan tubuh dengan kedalaman tertentu.


Kebaikan Akupuntur
1.    Meredakan kesakitan

Seperti dinyatakan di atas, bahan kimia yang dihasilkan dalam badan akan mengalir ke tempat cucuk jarum ini akibat peningkatan saluran darahuntuk melegakan kesakitan. Keadaan di bawah telah terbukti mampu dirawat oleh akupuntur, seperti:

 

·       Sakit hati

·       Sakit perut

·       Sakit muka (akupuntur muka meredakan kesakitan muka yang disebabkan oleh masalah saraf, yang ubat Barat tidak begitu berkesan terhadap kesakitan ini)

·       Sakit kepala atau migrain

·       Sakit sendi dan otot

·       Sakit selepas pembedahan

·       Rheumatoid arthritis

·       Insomnia

 

Bagi mereka yang mempunyai masalah sukar tidur, anda boleh mencuba rawatan ini. Cucukan jarum di aurikel ini akan memberi kesan hipnotik, iaitu perasaan hendak tidur. Kesan ini membolehkan pesakit dengan insomnia untuk mengaktifkan proses tidur dan memberikan mereka tidur yang nyenyak selepas rawatan.

 

2.    Kesihatan Wanita

Kesusahan wanita setiap bulan semasa datang haid ialah kesakitan yang teramat sehinggakan tidak dapat meneruskan aktiviti seharian mereka. Daya tahan mereka terhadap ubat tahan sakit menjadi sangat tinggi sehingga ubat-ubatan tidak berkesan lagi. Rawatan akupuntur ini telah menjadi alternatif wanita untuk melegakan gejala ini kerana ia mampu mengimbangkan tahap hormon dan menghilangkan kesakitan haid ini. Tambahan pula, ianya juga boleh digunakan untuk mengembalikan fisiologi badan normal bagi wanita yang baru bersalin.

 

3.    Strok (Angin Ahmar)

Dalam Malaysia, 15 unit Perubatan Tradisional dan Komplementari telah diperkenalkan di hospital-hospital tertentu dan unit ini turut memberi khidmat untuk pesakit strok sebagai rawatan komplimentari untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Fungsi akupuntur dalam pesakit angin ahmar ini adalah untuk meningkatkan pergerakan tubuh badan yang dijejaskan, mengurangkan kesakitan dan kemurungan dengan mencetuskan penghasilan hormon endorfin dalam kuantiti lebih banyak.

 

4.    Kanser

Kesan sampingan kimoterapi yang dahsyat memang diketahui oleh orang ramai. Sudahlah pesakit mengalami gejala kanser yang membinasakan, rawatan kemoterapi pula memburukkan keadaan mereka. Oleh itu, manfaat akupuntur banyak diselidik untuk mengurangkan penderitaan pesakit kanser. Banyak penyelidikan telah melaporkan bahawa kesan sampingan kimoterapi seperti sakit kepala, loya atau muntah telah menurun, dengan demikian meningkatkan kualiti hidup mereka!Hati-hati penjagaan kaedah akupuntur kerana ada kesan sampingan.

Antaranya adalah:

 

1.    Gejala Penyakit Semakin Berat

Sebagian orang dapat mengalami keluhan penyakit yang malah menetap atau bahkan memberat. Ada yang meyakini proses ini, merupakan tanda bahwa proses penyembuhan mulai terjadi. Bila gejala yang dirasakan justru semakin parah, tak ada salahnya untuk berkonsultasi dengan tenaga kesehatan.

 

2.    Kelelahan

Beberapa orang akan merasa kelelahan setelah akupunktur. Namun, hal ini merupakan efek samping akupunktur yang terbilang ringan. Dengan istirahat cukup dan mandi air hangat, keluhan tersebut biasanya akan menghilang dan Anda akan merasa lebih bugar.

 

3.    Risiko Infeksi

Risiko Infeksi Setelah Akupunktur

Salah satu bahaya terapi akupunktur yang juga dapat terjadi adalah risiko infeksi. Infeksi setelah tindakan akupunktur biasanya terjadi di tempat dengan higienitas rendah.

 

Hal ini terjadi karena penggunaan jarum akupunktur yang tidak steril. Pada kondisi yang lebih berat, tetanus bisa saja terjadi. Akan tetapi, risiko infeksi karena akupunktur sudah jauh lebih rendah saat ini karena tindakan akupunktur sudah dilakukan dengan amat hati-hati dan dalam kondisi yang steril dan higienis.

 

4.     Rasa Sakit atau Nyeri

Meski ukurannya sangat kecil, jarum akupunktur tetap dapat menimbulkan rasa nyeri. Keluhan tersebut biasanya dirasakan di titik tusukan jarum atau sekitarnya. Efek samping akupunktur yang satu ini terbilang ringan dan rasa nyeri akan hilang dalam waktu 24 jam.

 

5.    Muncul Memar

Memar atau hematoma adalah kumpulan darah di bawah kulit yang terjadi karena pecahnya pembuluh darah di bagian tersebut. Keluhan ini dapat timbul setelah terapi akupunktur.

 

Dalam sebuah penelitian di Swedia, 11 dari 29 pasien yang menjalani terapi akupunktur mengalami memar ringan.

 

Akan tetapi, memar sendiri bukanlah efek samping yang berat dari terapi akupunktur. Umumnya, keluhan ini akan hilang dalam beberapa hari.

 

6.    Kedutan pada Otot

Seseorang dapat mengalami kedutan di otot secara tak sadar selama terapi dilakukan. Kedutan ini jelas berbeda dengan kejang, dan biasanya dirasakan saat otot tersebut baru ditusuk jarum. Apabila Anda merasa terganggu dengan kondisi ini, segera beritahu terapis atau praktisi akupunktur yang menangani.

 

7.    Cedera Organ atau Saraf

Salah satu komplikasi atau bahaya akupunktur yang cukup sering adalah timbulnya cedera organ atau persarafan di sekitar titik tusuk. Berbagai studi melaporkan terjadinya masalah saraf dan gangguan jaringan tubuh setelah dilakukan akupunktur.

 

Berbagai efek samping akupunktur tersebut umumnya terjadi apabila terapi dilakukan tidak oleh tenaga profesional. Jika berikut berlaku pada diri anda sila dapatkan rawatan segera dan nasihat dari doctor.


Buku Baboon Akupuntur

Buku Baboon Akupuntur

Buku Baboon Akupuntur..

RM50.00

Buku Metode Pengubatan Nabi

Buku Metode Pengubatan Nabi

menambahkan pengetahuan mengenai rawatan tradisional dan komplimentari..

RM45.00

Buku Sembuh Satu Titik

Buku Sembuh Satu Titik

menambahkan pengetahuan mengenai rawatan tradisional dan komplimentari..

RM25.00

Buku Titik-Titik Ajaib

Buku Titik-Titik Ajaib

Buku Titik-Titik Ajaib..

RM55.00

Jarum Acupunture with Tube

Jarum Acupunture with Tube

Jarum AkupunturDescription : > Sterile Disposable for SINGLE USE only. > Painless Insertion...

RM17.00

Jarum Acupunture without Tube

Jarum Acupunture without Tube

Jarum Akupuntur ..

RM16.00

Model Acupuncture Ear

Model Acupuncture Ear

Model Acupuncture Ear 22CM..

RM45.00

Model Acupuncture Foot/ Leg

Model Acupuncture Foot/ Leg

Model Acupuncture Foot/ Leg 13 cm..

RM38.00

Model Acupuncture Hand

Model Acupuncture Hand

Model Acupuncture Hand 10 cm..

RM38.00

Model Acupuncture Head

Model Acupuncture Head

Model Acupuncture Head 20 cm..

RM60.00

Model Acupuncture Male

Model Acupuncture Male

Membantu mengenalpasti titik meridianSaiz 50cm..

RM105.00

Model Acupunture Female

Model Acupunture Female

Model Acupuncture Female 48 cmMembantu memudahkan dalam proses pembelajaran Mengetahui titik-titik..

RM105.00

Model Acupunture Hand

Model Acupunture Hand

Model Acupuncture Hand 20 cm..

RM60.00

Showing 1 to 13 of 13 (1 Pages)