MOXA TRADITIONAL CHINESE MEDICINEMoxa Traditional Chinese Medicine
    Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua, Moxa adalah antara terapi secara tradisional yang digunakan oleh Chinese dan boleh juga dilakukan oleh orang kita, Moxa adalah untuk kegiatan relaksi pengurutan secara terapi haba terhadap badan kita daripada ketegangan urat badan. Cari tahu lebih lanjut .Apa itu moxibustion?

Moxibustion adalah satu bentuk terapi haba dengan menggunakan bahan tanaman kering yang disebut "moxa". Moxa dibakar diatas jarat dekat dengan permukaan kulit. Tujuannya adalah untuk memanaskan dan menyegarkan aliran Qi dalam badan dan menghilangkan pengaruh patogen tertentu.

 

Moxa juga dikaji diperbuat daripada bahan daun kering dari Mugwort Cina (Artemesia argyi atau A.vlugaris), tetapi ia juga boleh dibuat dari bahan lain.

 

 

Apa sebenarnya yang dilakukan oleh Pakar Moxa?

Di A.S., pakar umumnya memegang tongkat moxa yang terbakar di bahagian hujungnya, tetapi tidak menyentuh kawasan permukaan kulit.

 

Dalam metode ini, bahan moxa dijadikan seperti tongkat atau stick, terlihat seperti cerutu besar yang dapat dinyalakan dan dibiarkan bahagian hujungnya membara dan menghasilkan bentuk unik dari panas yang sangat tajam.

 

Tongkat moxa yang membara dipegang di area tertentu, seringkali, meskipun tidak selalu, sesuai dengan titik akupunktur tertentu. Ujung tongkat moxa yang bercahaya dipegang sekitar satu atau dua inci di atas permukaan kulit sampai area tersebut memerah dan menjadi hangat.

 

 

Apa yang bisa anda rasakan?

Tidak jarang pesakit yang menerima moxibustion memberi komen balas merasakan seperti banjir panas yang tiba-tiba cepat terpancar di sepanjang jalan tertentu (biasanya sesuai dengan saluran jing luo yang sedang dirawat) jauh dari tempat kawasan yang dilakukan. Ini adalah hasil yang baik, kerana ini menunjukkan kedatangan Qi dan memberi isyarat bahawa aliran Qi dan xue telah dibebaskan melalui saluran tertentu.

 

 

Bilakah moxibustion digunakan?

 

Contoh:

 

Kesakitan akibat kecederaan atau arthritis, terutamanya dalam keadaan "sejuk" di mana rasa sakit secara semula jadi terasa lebih baik dengan penggunaan panas

Masalah pencernaan dan penghapusan yang tidak teratur

Keadaan ginekologi dan obstetrik, termasuk penyampaian sungsang pada kehamilan akhir

Perlindungan daripada selesema dan selesema

Pengamal sering melakukan akupunktur dan moksibusi dalam sesi klinik yang sama apabila sesuai dengan strategi diagnosis dan rawatan. Pengamal percaya bahawa terapi meningkatkan keberkesanan antara satu sama lain apabila digunakan bersama.

 

Tidak seperti akupunktur, yang hampir selalu dilakukan oleh pengamal terlatih di tempat klinik, moxibustion dapat digunakan dengan mudah di rumah. Adalah tidak biasa bagi pengamal perubatan China untuk melatih pesakit mereka menggunakan moxa pada diri mereka sendiri untuk memperkuatkan kesan sesi klinikal antara janji temu.

 

Seperti apa baunya?

Terdapat sedikit kesulitan yang berkaitan dengan moksibusi: asap dan bau. Walaupun terdapat jenis moxa tanpa asap, moxa sejati yang disukai (dibuat dari Mugwort) menghasilkan banyak asap ketika dibakar. Sebilangan besar klinik TCM dilengkapi dengan sistem pengudaraan dan pembersihan udara yang baik, jadi ini bukan masalah besar.

 

Walau bagaimanapun, bau yang berlarutan yang dihasilkan dari pembakaran mugwort sayangnya berbau seperti ganja. Sebilangan besar pengamal TCM di Amerika Syarikat, meletakkan tanda-tanda kecil di sekitar pejabat mereka untuk memberitahu pesakit dan pengunjung mengenai bau yang mungkin mereka dapat kesan.


Moxa Candle

Moxa Candle

Moxa CandleHow to use it: Kindle Self-adhesive Boyz, thrown off the bottom of the yellow sticker..

RM25.00

Moxa Paste

Moxa Paste

Moxa PasteMassage & Relaxation Description: 7mm x 9mm mini moxa rolls on self adhesive base...

RM32.00

Moxa Roll

Moxa Roll

Moxa Roll10pcs in boxPromoting the flow of qi by warming the channel, supplementing qi and activatin..

RM10.00

Moxa Stand

Moxa Stand

Moxa Stand..

RM10.00

Showing 1 to 4 of 4 (1 Pages)