MENGURUT BANTU MENYEGARKAN DAN MERELAKSI TUDUH BADAN

   Mengurut telah menjadi kebiasaan semua orang apabila merasakan sendi sakit atau ngilu dan juga apabila reaksi tubuh badan menghadapi tekanan mahupun pemikiran ketika stress. Apabila aktiviti dijalankan sepanjang masa tanpa rehat mahupun hanya sekadar tidur yang mencukupi. Tetapi mengapa badan masih merasa sakit di bahagian sendi otot mahupun dimana-mana kawasan badan? Disebabkan ini secara tak langsung tangan automatik menyentuh bahagian sakit nyeri dan mula memicit untuk mengurangkan rasa sakit.


Apa yang dimaksudkan dengan urutan ?  


Urutan adalah apabila sentuhan, usapan, menekan dan menguli bahagian-bahagian badan yang tertentu dengan tujuan untuk melegakan kesakitan, merehatkan, merangsang bagi menyenangkan pada kulit dan memberi manfaat kepada tisu lembut (otot, tendon, dan ligamen).

 

 Kelebihan dan kesan mengurut


Selain urutan dapat merembeskan hormon endorphin yang membuatkan kita tenang dan gembira, urutan mempunyai banyak lagi kelebihan. Tidak hairanlah ramai yang mencari tukang urut untuk diurut badan yang keletihan dan kepenatan setelah seharian bekerja.

 

Antara kelebihan urutan ialah:

 

1- Menguatkan dan momberi tona yang sekata pada keseluruhan mekanisme badan

 

2- Membantu mencegah ketegangan dan kecederaan yang tidak perlu disebabkan ketegangan berlebihan dan sebarang kelemahan otot, sendi dan saraf.

 

3- Membantu merembeskan ubat penahan sakit semulajadi (endorphin dan encephalin),

 

4- Meningkatkan sistem imun

 

5- Melancarkan perjalanan darah

 

6- Merangsang atau menenangkan sistem saraf- bergantung kepada apa yang diperlukan oleh individu dan dengan itu membantu mengurangkan keletihan, meninggalkan penerima dengan mengembalikan perasaan tenaga.

 

7- Urut mempunyai potensi untuk memulihkan individu secara fizikal, mental dan rohani.

 

 KELEBIHAN URUTAN MENGIKUT KAJIAN KLINIKAL

 

 Penyelidikan telah mendapati bahawa urut sangat membantu untuk:

 

1- Kebimbangan (anxiety)

 

Urut mengurangkan kebimbangan pada kanak-kanak yang tertekan dan wanita anorexic. Ia juga mengurangkan gejala kecemasan dan penarikan diri pada orang dewasa yang cuba berhenti merokok.

 

2- Sakit.

 

Tahp kesakitan telah menurun dalam kajian untuk masalah fibromyalgia, migrain dan selepas pembedahan. Sakit belakang juga mungkin lega dengan urutan dengan teknik yang betul.

 

3- Kesakitan bersalin

 

Urut sebelum bersalin dapat mengurangkan tekanan dan kebimbangan, mengendurkan otot dan membantu menghalang kesakitan. Begitu juga selepas bersalin, ianya dapat mengembalikan struktur otot kepada asal dan menguatkan kembali otot yang telah melemah.

 

4- Kanak-kanak penghidap diabetes.

 

Kanak-kanak yang mengurut setiap hari oleh ibu bapa mereka lebih cenderung untuk mengikuti nasihat doktor, makan ubat dan ikut diet mereka, yang membantu mengurangkan tahap glukosa darah mereka.

 

5- Kecederaan Sukan

 

Sesetengah atlet menerima urut selepas senaman, terutamanya pada otot yang mereka gunakan paling banyak dalam sukan atau aktiviti mereka. Urut boleh membantu meningkatkan aliran darah ke otot dan mungkin mengurangkan kesakitan otot selepas anda bersenam.

 

6- Meningkatkan sistem imun

 

Kajian menunjukkan dengan urutan, peningkatan jumlah sel pembunuh semulajadi (natural killer cells), untuk mempertahankan tubuh dari sel-sel virus dan kanser untuk orang yang menghidap HIV

 

7- Rawatan kanser

 

Penghidap kanser yang menerima terapi urut secara teratur semasa rawatan dilaporkan kurang kecemasan, sakit dan keletihan.

 

8- Motivasi Diri

 

Kerana urut melibatkan hubungan langsung dengan orang lain melalui sentuhan, ia boleh membuat anda merasa dijaga. Perhatian khusus itu dapat meningkatkan imej diri pada orang yang kurang upaya dan penyakit terminal. Teknik sentuhan yang lembut dan penyayang boleh membantu kanak-kanak yang kurang upaya fizikal yang teruk.

 

 

9- Mengurangkan pengambilan alkohol

 

Urut semasa sesi meninggalkan ketagihan alkohol telah menunjukkan manfaat apabila digabungkan dengan rawatan perubatan tradisional dengan peningkakan sokongan keluarga, keselamatan dan penglibatan dalam terapi.

 

 JENIS JENIS URUTAN

 

1- Spa – santai dan kerap menggunakan aromatherapy

 

2- Maternity – Sebelum dan selepas bersalin

 

3- Refleksologi – menggunakan kaki, tangan, dan urut telinga untuk sistem badan

 

4- Neuromuscular – menyeimbangkan sistem saraf pusat dan sistem muskuloskeletal

 

5- Urutan Swedish–  teknik stroking (usapan dengan tekanan menggunakan tapak tangan) untuk membantu peredaran darah, tisu fascial, tisu sistem otot.

 

6- Teknik akupressure- tekanan lembut, kemas untuk merangsang penyembuhan diri sendiri

 

7- Urutan sukan – kaedah merangsang atau mengalir yang digunakan dalam tetapan sukan.

 

5- Yumeiho- Urutan tanpa minyak dengan pergerakan badan untuk mengekalkan kedudukan natural tulang pinggul dan belakang

 

Jadi, anda boleh mulakan urutan untuk mengembalikan lesu badan anda. Badan bukan seperti kereta, apabila rosak dan sudah penat untuk membaiki, kita boleh tukar kereta baru tetapi badan hanya satu, tidak boleh ditukar ganti, minta badan yang baru..


Guasa Plastik

Guasa Plastik

Description: +Guasha Massage Board +Untuk kegunaan menggurut di permukaan badan +Melancarkan alir..

RM8.00

Minyak guasa

Minyak guasa

Kandungan: Saffron, camphor, and other vegetable oils lopseed 1 botol 50ML Kegunaan untuk mengur..

RM5.00

Minyak Urut

Minyak Urut

Massage Oil Essence: SUNFLOWER, LAVENDER, GOAT MILK, UNSCENTED,NUTMEG, GINGER, LEMONGRASS Grea..

RM9.10

Minyak Zaitun

Minyak Zaitun

Minyak ZaitunUntuk kegunaan mengurutKebaikan: + Mengawal kolestrol dalam tubuh badan + Menurunkan ..

RM8.00

Showing 1 to 4 of 4 (1 Pages)